https://www.studiohub.ca/ | False Creek Elementary
16423
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16423,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
False Creek Elementary

Completed Fall 2018

Location

Vancouver, BC

Size

1920 SF

Budget

$350,000

Changes in classroom composition has resulted in several schools in Vancouver struggling to find classroom space within their facilities. As exterior expansions require time and considerable capital funding, and exterior building envelope work would trigger a Development permit making the schedule unattainable, studioHuB is working with the Vancouver School Board to investigate ways to maximize the use of space within their existing facilities. For False Creek Elementary, studioHub and its project team of engineers, has designed a renovation of an underused change room and storage area into two adjoining classrooms, art area and cloakroom.

Our design solutions have focused on optimizing space planning, fostering innovative educational spaces and maximizing daylight and enhancing user comfort. The colour scheme is light and bright, to maximize daylight and light reflection from the existing windows. Floor area is maximized by transforming original storage spaces into reading nooks, and the two classrooms are interconnected through a sliding door and share a wet sink area for art.

The design was limited by multiple factors, studioHuB sat down with the school principal to build a mutual understanding of the opportunities as well as limitations and generated a design and colour scheme through a collaborative of iterative process. While working within a limited budget, studioHuB saw an opportunity to turn the floor surface into a teaching space. We specified a durable schematic design, material selection and hexagonal carpet floor tile, which will give these two rooms a splash of colour, a fun accent, and turn the floor into a place to sit everywhere (these rooms will be used by K-grade 3). In addition, these will help in achieving exceptional acoustic performance.

Category
Institutional